Šiemet LSIS švenčia 30 metų gimtadienį ir ta proga mes kalbiname statybos inžinierius apie 1990 m. ir 2020 m.

11 klausimų – atsakymų su 2019 metų “Geriausiais statybos inžinieriais” Kazimieru Senkumi ir Agne Miliūte.

Kazimieras Senkus

Agnė Miliūtė

Ar  inžinieriaus specialybė yra prestižinė? 
Ką Jums reiškia profesinė etika? 

K.S. Taip, man tai prestižinė specialybė. Ir 1990 metais tą jaučiau. 

Tik tuo metu mes neturėjome profesinės etikos kodekso- tokios sąvokos, vertybės formavosi laike. Dabar etikos kodeksą turime ir jis labai reikalingas.

A.M. Be jokios abejonės, aš didžiuojuosi savo profesija. Kalbant apie prestižą, šiandien dar jaučiu moterų diskriminaciją statybų aikštelėje. Trūksta dėmesio šiai specialybei, žmonėms ir jų sprendimams.

Profesinė etika – man iš esmės yra žodžio laikymasis, esu žodžio žmogus.

Kokie pagrindiniai statybos inžinieriaus iššūkiai?

K.S. Tuomečiu iššūkiu įvardinčiau planinę ekonomiką, blokadą. Taip pat išsilavinimas, mokiausi dar anksčiau nei 1990, todėl dėl tam tikrų “pastabų” pažymių knygelėje negalėjau įstoti kur norėjau, o gavęs išsilavinimą negalėjai dirbti kur nori – tiesiog gaudavai paskyrimą.

A.M. Mūsų laikų iššūkis yra keliamas lūkestis – pastatyti kokybiškai, greitai ir pigiai. Tai nuolatinis žongliravimas tarp savo komandos, darbdavio, subrangovų, užsakovo. Šiai dienai turime išmanyti ne tik statybos inžineriją, bet ir personalo klausimus, buhalteriją, teisinę aplinką.

Kokios pagrindinės inžinieriaus darbo priemonės?

K.S. Tuo metu buvo skaičiuotuvas, brėžinys, liniuotė ir pieštukas.

A.M. Kompiuteris, telefonas ir galva ant pečių bei liežuvis, nes nuolatos esi pagrindinis komunikatorius.

Kokie pažangiausi statybos produktai, medžiagos statyboje?

K.S. Kadangi tuo laikotarpiu dirbau Kauno kelių-tiltų eksploatacijos treste ir diegėme naujovę betono gaminių rinkoje. Įdiegėme 5 tipų kelio plokščių ir įvairių tiesių ir lenktų g/b gerbūvio elementų gamybą medžių aprėminimui, suoliukams, šiukšlių dėžėms. Šiais elementais 1977-1982 m. buvo išklota pirmoji TSRS pėsčiųjų g. – Kauno Laisvės alėja.

A.M. Manau, kad viskas šiai dienai sparčiai keičiasi ir tobulėja, ypač pokytis gal labiausiai matosi darbo saugos srityje, tiek pačioje įrangoje statybos aikštelėje, tiek priemones žmogui. Įrangos prasme man kažkas naujo buvo slenkantys klojiniai. Taip pat prie pažangos įvardinčiau BIM kas jau tampa norma, bet kartu dar ir visuotina siekiamybė, laukiama pažanga mano manymu būtų geras darbo projektas dar iki darbų pradžios.

TOP 3 statybų įmonės Jūsų nuomone

K.S.

Kauno statybos trestas

Statybos remonto trestas

Kauno gelžbetonis

A.M.

Panevėžio statybos trestas

Mitnija 

YIT

Kokius pagrindinius darbus dirbo (-a) statybos  inžinierius?

K.S. Vadovavimas projektui statybos aikštelėje pagal griežtą grafiką.

A.M. Visa veikla yra labai reglamentuota ir aiškiai apibrėžta, bet iš kitos pusės kasdieninis darbas reikalauja daug kūrybiškumo, originalumo sprendimuose. Kaip ir minėjau, šiai dienai turime išmanyti ne tik statybos inžineriją, bet ir personalo klausimus, buhalteriją, teisinę aplinką.

TOP 3 pastatai vertinant inžinerinius sprendimus, apimtis ar pan. Jūsų nuomone

K.S. Man labiausiai iš to meto įsiminė Laisvės alėjos projektas, nes ties juo dirbau, taip pat restoranas “Žalias kalnas”.

A.M. Turbūt šiuo metu ir Pabaltyje ne tik Lietuvoje įspūdingiausi projektai yra Vilniaus ir Kauno kogeneracinės jėgainės, dar kiek anksčiau įdomus buvo ir MEGA objektas. Svajonė dar būtų darbuotis atominės elektrinės projekte

Kokia yra/buvo inžinieriaus atlyginimo perkamoji galia?

K.S. Atlyginimas – gaila, bet tuo metu negalėjai gauti daugiau, net jei dirbsi daugiau ar geriau. Taip pat ekonominė situacija buvo sudėtinga.

A.M. Statybos inžinieriaus atlyginimų perkamoji galia šiai dienai galėtų būti 2,5 karto didesnė.

Jūsų profesiniai autoritetai, influenceriai?

K.S. Mano tuometinis vadovas Juozas Svideravičius. Buvo ir puikus vadovas, daug ko išmokė.

Tuometinis KPI statybos fakulteto dekanas Martynas Malakauskas – žmogus, kuris nuoširdžiai dalinosi savo patirtimi ir žiniomis.

A.M. Mano kolega Rimgaudas Stašaitis. Mane žavi jo idėjos, tai kaip jis priima sprendimus. Iš jo galima daug išmokti.

Kas buvo laikoma profesiniais pasiekimais tada ir dabar?
Ką Jūs laikote profesiniu pasiekimu?

K.S. Vėlgi jei atsukti laiką atgal ir įsivaizduoti kokia tai buvo situacija, tai gal atsakyčiau taip, kad pasiekimas buvo išgyventi kažkaip, vyravo daugiau baziniai poreikiai.

A.M. Man asmeniškai kiekvienas projektas, koks jis bebūtų, yra vienoks ar kitoks pasiekimas iš kiekvieno jų kažką pasiimi, paaugi. Pasiekimas yra laiku ir puikiai atlikti darbą, nuolatos kelti kvalifikaciją, mokytis.

LSIS ir Jūs. Ar jaučiatės inžinierių bendruomenės dalimi, kokia ji buvo ir yra?
Kada įstojote ir kodėl?

K.S. Į LSIS įstojau tik 2002 m. Visų pirma išgirdau apie Kauno bendrijos veiklą. Man ši bendruomenė yra ypatingai svarbi, nes ji vienija mūsų profesijos specialistus. Man patinka dalintis savo sukaupta patirtimi, padėti jaunesniems specialistams, susitikę mes bendraujame apie savo projektus, pasiekimus, keičiamės patirtimis. 

A.M. Taip LSIS bendruomenė jau tapo neatsiejama mano profesinio gyvenimo dalimi. Matau kaip organizacija keičiasi į gerąją pusę, kas taip pat motyvuoja. LSIS man duoda bendrumo jausmą, galimybę susitikti ir pabendrauti su “savais” (statybos inžinieriais), pasitarti, apsikeisti patirtimis, nuomonėmis. 

Pašnekovus kalbino Andra Adomavičienė

Apie tai taip pat galite skaityti www.sa.lt